De Oostenrijkse gambiste Romina Lischka maakte kennis met de viola da gamba toen ze dertien was. Op dat moment studeerde ze gitaar in haar geboortestad Wenen. Aangetrokken tot de Oude Muziek nam ze gambalessen bij Jorge Daniel Valencia en volgde meestercursussen bij Wieland Kuijken en Jordi Savall. Ze zette haar studies verder bij Paolo Pandolfo aan de Schola Cantorum Basiliensis in Basel, Zwitserland. In 2006 behaalde ze er haar diploma met grote onderscheiding. In 2008 behaalde ze nog een Meestergraad met grote onderscheiding aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel, waar ze studeerde bij Philippe Pierlot. In 2000 won Romina de "Prima la Musica" wedstrijd in Oostenrijk. In 2004 werd Romina geselecteerd om deel te nemen aan de Académie Européenne d'Ambronay o.l.v. Christophe Rousset.


Als freelance soliste en continuospeelster treedt Romina op met het Collegium Vocale (Philippe Herreweghe), Ricercar Consort (Philippe Pierlot), Gli Angeli Genève, Il Gardelino, MCO, Barokksolistene, le Jardin Secret, Zefiro Torna, B'Rock, Vlaamse Opera, Roza Enflorese

In de voorbije jaren was Romina te horen op de Dag van de Oude Muziek, AMUZ, BOZAR, Midis Minimes, Early Music Festival York, Festival van Vlaanderen, Netwerk Oude Muziek, Brighton Early Music Festival, Festival de la Roque d‘Antheron, Züricher Tonhalle, Konzerthaus Innsbruck, Festival de Labeaume, Teatro Maliban, Auroville (Indië), Concertgebouw Amsterdam, Lincoln Center NY, Festival d‘Aix en Provence, Folle Journée à Nantes et Tokio,...


Ze nam CD's op voor CORO, Ricercar, Christophorus, Flora, Fuga Libera en Paraty.


Naast haar concertactiviteiten als gambiste, studeerde Romina nog Noord- Indische zang (Dhrupad) aan de afdeling Wereldmuziek van het Conservatorium van Rotterdam (Bachelor 2010) en in India bij Ustad Fariduddin Dagar en Uday Bhawalkar.


In het concertseizoen 2012-13 werd Romina Lischka uitgekozen als "Rising Star" van BOZAR en Concertgebouw Amsterdam in de categorie Oude Muziek. Haar eerste CD 'Pièces de viole de Sieur de Machy' ontving een Diapason 5. ‚En Suite‘ - de eerste CD van haar Duo met Sofie Vanden Eynde met muziek van Marin Marais en Ste. Colombo ontving de Klara prijs ‚beste klassieke CD van 2015‘.


In 2012 heeft Romina haar eigen „Hathor Consort" opgericht, dat zich specialiseert in renaissance en barokke ensemblemuziek. De eerste CD 'Lachrimae' van John Dowland van dit ensemble ontving goede recensies van de pers (Klara's 10 nominatie, IRR outstanding, 4 diapasons). Het ‘Hathor Consort' speelt in gerenommeerde Festivals als Concertgebouw Brugge, Bozar, Musikfestspiele Potsdam, Festival van Vlaanderen, Warsaw Philharmonie, Jeunesse Österreich/Wiener Konzerthaus, Festival Oude Muziek Utrecht, etc.

 


Hathor Consort