Romina Lischka studeerde viola da gamba bij Paolo Pandolfo aan de Schola Cantorum Basiliensis in Basel, Zwitserland, diploma met onderscheiding in 2006, en vervolgens bij Philippe Pierlot aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel, master met onderscheiding in 2008.

Sinds 2008 werkt ze als freelance gambiste met ensembles als Collegium Vocale (Philippe Herreweghe) in gerenommeerde festivals en concerthuizen in Europa, Rusland, Azië, Canada en Noord- en Zuid-Amerika. 

 

In 2012 speelde Romina in de première van George Benjamins opera Written on Skin op het festival in Aix-en-Provence. Daarna reisde ze met deze productie naar de Opéra Comique in Paris, het Bolsjojtheater in Moskou en op tournees met het Mahler Chamber Orchestra in Europa (Teatro Real Madrid, Barbican London etc.) en met het Shanghai Symphony Orchestra in China (Beijing Music Festival etc.).

 

Romina is te horen op talrijke cd's van de labels Coro, Flora, Ricercar, Christophorus, Musica Ficta, Fuga Libera, Paraty, Phi en Ramée.

 

Naast haar activiteiten als gambiste studeerde ze Noord-Indiase klassieke zang (dhrupad) aan de afdeling Wereldmuziek van het Conservatorium van Rotterdam (bachelor 2010) en in Delhi en Pune in India bij Ustad Fariduddin Dagar en Uday Bhawalkar.

 

In het concertseizoen 2012-13 werd Romina Lischka verkozen tot "ECHO Rising Star" door BOZAR en Concertgebouw Amsterdam in de categorie Oude Muziek en trad ze in die hoedanigheid als soliste op in vele Europese concertzalen. Haar eerste cd Pièces de viole de Sieur de Machy ontving een Diapason 5. En Suite - Marin Marais, Sainte Colombe & Robert de Visée ontving de VRT Klara-prijs voor ‘beste klassieke cd van 2015'.

 

In 2012 heeft Romina haar eigen ‘Hathor Consort' opgericht, dat zich zowel toelegt op de consortmuziek uit renaissance en barok als op wereldmuziek en hedendaagse muziek.

In het seizoen 2019-20 was Romina Portrayed Artist in Bozar Brussel. Ze werd genomineerd met een VRT- Klara Award voor Solist van het jaar 2018. Zij ontving de Ultimas award voor muziek van de vlaamse overheid voor het jaar 2020.


Hathor Consort